Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Intel Ethernet Server Adapter I350-T4V2 en "vervalsingen"

Door mrmrmr op dinsdag 15 mei 2018 09:00 - Reacties (4)
Categorieën: Systemen, Zuinig, Views: 5.004

In deze blog post wil ik wat kwijt over de Intel Ethernet Server Adapter I350-T4V2, of meer bepaald: de goedkopere varianten van deze 4 port (quad LAN) 1 Gbit ethernet adapter.

Intel maakt de I350-T4 adapter sinds 2012, en sinds het derde kwartaal 2014 is er de versie 2 (V2). De basis van de adapter is een I350-AM4 chip. De eerste versie wordt sinds 14 augustus 2015 niet meer geleverd door Intel.

https://tweakers.net/ext/f/TFtC643KpP63C3S7gWOJstfv/full.jpg
Intel Ethernet Server Adapter I350-T4V2

De adapter wordt voor meer dan 300 dollar verkocht voor gebruik in servers, zowel onder het Intel merk als OEM voor HP, IBM/Lenovo, Dell, Fujitsu en Supermicro. De prijs maakt de kaart niet erg aantrekkelijk voor thuisservers, tenzij je hem voor een lager bedrag op de kop kan tikken als tweedehands onderdeel.

Te duur? Dan zoeken we naar een andere fabrikant die de I350-AM4 chip gebruikt in een netwerkkaart. Die blijken er te zijn. Lenovo maakt ze, en Startech, maar het nadeel van de hoge prijs is daarmee niet opgelost. Deze kaarten zijn vaak nog steeds erg duur.

In China hebben ze bedacht dat het veel goedkoper kan. Op eBay worden talloze goedkope 4 port adapters aangeboden voor minder dan 60 dollar. Ze worden verkocht als Intel I350-T4, wat ze niet zijn en sommige worden -ditmaal wel correct- als I350-AM4 aangeboden. Maakt dat voor ons wat uit? Misschien niet, het is een verkeerd label, maar het is dezelfde I350-AM4 quad LAN chip. De Chinese kopieën volgen min of meer het originele I350-T4 ontwerp waarbij niet precies dezelfde componenten zijn gebruikt, of het zijn vereenvoudigde modellen met minder componenten en andere filters dan de originele Delta LFE9219C-R LAN filter.

Een aantal van deze kaarten met kernmerken:
kaart met Delta LFE9219C-R LAN filter en EE 831-03362F inductiespoel (Intel I350-T4V2 origineel)
kaart met Delta LFE9219C-R LAN filter en EE 831-03362F inductiespoel (merkenvervalsing)
kaart met TNK QD18A11 single LAN transformers (Startech ST4000SPEXI)
kaart met Delta LFE9219C-R LAN filter en een TC TSB1260-100 inductiespoel
kaart met Macom RL1308LF1 single LAN transformers en S0560-100 inductiespoel
kaart met Macom RL1308LF1 single LAN transformers, zonder grote inductiespoel (LR-LINK LREC9224PT)
kaart met FPE F48503MN dual LAN transformers
kaart met TAIMAG IH-115-F single LAN transformers (Winyao WY1000T4, model GN26)
kaart met Pulse H5012NL dual LAN transformers (IO Crest IO-PEI350-4GLAN)

Hieronder zijn bekende namen en je ziet ze soms ook in eindproducten van bekende merken.

Hoe weet je nu of zo'n Chinese netwerkkaart met Intel chip een acceptabele kwaliteit heeft? Dat is moeilijk in te schatten. Bij Amazon kun je zien wat de ervaring van andere kopers is in de reviews. Als dat goed is kun je ze met normaal risico kopen. Bij voorkeur navragen of de foto's echt bij het aangeboden product horen.

Fake?
Sommigen noemen bijna al deze kaarten "fake". Dat is denk ik niet het juiste woord, verkopers bieden ze soms onder de Intel merknaam aan, maar het zijn in principe kaarten geproduceerd door derden, meestal als no-name met daarop een Intel chip. Het product is dan niet fout, Intel verkoopt de chips met als doel dat andere merken hun eigen varianten kunnen maken. De meeste grote merken kiezen ervoor Intel's product onder eigen merk te verkopen, enkelen maken een eigen ontwerp.
De handelswijze van bepaalde verkopers en producenten kan wel illegaal zijn. Sommige producten zijn voorzien van een sticker met daarop de valse c.q. onjuiste Intel I350-T4 benaming. Wie die sticker heeft aangebracht is niet duidelijk, het kan de groothandelaar zijn of de fabriek. En er zijn exemplaren met zowel een geprint Intel logo op het bord als een Intel productnaam op de sticker.


Nepbarcode; het merk 'delta' is niet geëtst op de chip; de filterchip heeft een latere productiedatum 1710 (yymm) dan de sticker.


Het helpt ook niet als Intel zelf een Ethernet Server Adapter I350-T4 foto gebruikt waarbij de opschriften van componenten verwijderd zijn.

Als je een I350-AM4 kaart hebt: wat zijn jouw praktijkervaringen?

Volgende: Workshop: zuinige NAS, zuinige file server 07-'20 Workshop: zuinige NAS, zuinige file server
Volgende: Nieuwe zuinige productie server 02-'18 Nieuwe zuinige productie server

Reacties


Door Tweakers user Kaalus, dinsdag 15 mei 2018 09:25

Intressante blogpost!

Heb vaker gekeken naar degelijke NIC's, maar nooit tot in dit detail. ben altijd afgehaakt omdat ze er toch wat slechter uitzagen qua gebruikte componenten dan de OEM versies.
Uiteindelijk een HP 365T op de kop getikt uit new old stock voor 2 tientjes. Gebruikt een oudere chipset (de I340) maar wel gewoon een goede kaart.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 16 mei 2018 03:56

Die HP kaartjes zijn inderdaad massaal te vinden op het internet. Heb er zo ook enkele in gebruik en altijd zeer tevreden van geweest.

Door Tweakers user gertvdijk, donderdag 17 mei 2018 09:31

Ik heb twee andere bezwaren tegen deze 'fake' kaarten die ik niet terug zag komen in je post:
  • Stabiliteit - gebruik van andere componenten rondom een echte Intel chip kunnen de hele kaart alsnog instabiel maken. Ik heb dan een soortgelijk issue gehad met een LSI storage controller kaart waarbij de LSI chip echt was, maar de componenten eromheen zo slecht dat de hele kaart instabiel functioneerde en af en toe een disk markeerde als failure. En natuurlijk ontstond het probleem pas na een maand, toen de eBay shop alweer foetsie was.
  • Security - je steekt hier een kaart in je PCIe slot. Dat betekent keiharde DMA access (encryption keys in memory bijv...). Backdooring is dan kinderspel en als netwerkkaart heb je gelijk een communicatiekanaal naar buiten... In de moderne wereld geldt overigens voor Thunderbolt apparaten hetzelfde - dat is ook gewoon een PCIe bus.
Mijn advies is daarom dan ook om alleen PCI/PCIe kaarten te kopen van vertrouwde OEMs.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 mei 2018 09:33]


Door Tweakers user mrmrmr, donderdag 17 mei 2018 17:21

Wat betreft stabiliteit: daarom adviseerde ik af te gaan op Amazon reviews. De goede reviews lees ik zelden, de slechte varieren van daadwerkelijke problemen tot gebruikersfouten of verkeerde verwachtingen. De LAN transformer moet van goede kwaliteit zijn. Ik zou bijvoorbeeld niet een kaart met valse Delta filter kiezen, maar een echt ander respectabel merk zou wel kunnen.

Wat betreft veiligheid: bedrijven en organisaties moeten zich verre houden van deze besparingscapriolen. Je hebt helemaal gelijk dat een netwerkkaart handig is om te spioneren, je hebt immers al toegang tot de kaart en je kunt ongezien (althans tot de firewall of packet analyzer) packets versturen. Maar laten we niet vergeten dat vrijwel alles wat we gebruiken onderdelen bevat die in China geproduceerd worden, van routers tot complete merktelefoons zoals die van Huawei. Bij een netwerkkaart die niet uit China komt kan de firmware toch worden aangepast. En zijn er al driver signing keys gestolen in het verleden. Als je over een paar jaar een Volvo koopt komt die misschien ook uit China. Alle belangrijke Duitse automerken plannen productie in China. Het risico helemaal vermijden is dus moeilijk.

Reageren is niet meer mogelijk